| door
Tristan Klumpenaar
5 minuten

USP: Alles over Unique Selling Point

Als je ondernemer bent, weet je dat de concurrentie moordend is. Iedereen kan online een winkel beginnen en bijna alles verkopen wat hij heeft. En het is moeilijk om op te vallen tussen de menigte van andere bedrijven met een vergelijkbaar aanbod.

En terwijl klanten zo veel opties hebben, worden ze overweldigd door het enorme aantal producten en merken die online beschikbaar zijn. Ze willen (onbewust) snel begrijpen wat jouw product anders maakt dan een ander.

Weten hoe je jezelf en jouw producten op de juiste manier positioneert, kan het verschil betekenen tussen opvallen of niet opvallen. Dus voor elke ondernemer kan het identificeren van het unique selling point (USP) van jouw merk of producten je helpen bij het maken van gedegen marketingbeslissingen.

Een sterke USP helpt je je marketinginspanningen te concentreren en op te vallen in een overvolle markt. Maar het kan moeilijk zijn om erachter te komen wat je USP is, en het is belangrijk om een aantal veelgemaakte fouten te vermijden.

In dit artikel lees je meer over wat een USP is; hoe je je eigen USP kunt bepalen; voorbeelden; en enkele tips voor het maken van een effectieve USP. Lees verder om meer te leren over het gebruik van USP om jouw e-commerce bedrijf of merk te verbeteren.

Wat is een USP?

Consumenten hebben veel keuzemogelijkheden bij het winkelen voor een product, maar ze hebben maar een paar seconden om een beslissing te nemen. Dit is waar jouw USP om de hoek komt kijken.

USP staat voor Unique Selling Point. En zoals de naam al zegt, is een USP een manier om je te onderscheiden van je concurrentie en is het een belangrijk aspect van marketing.

Een USP dwingt je na te denken over je missie, en waarom je in business bent. Door jouw unique selling point te bepalen, kun je je richten op het bieden van een goede ervaring voor klanten en je niet alleen concentreren op producten en diensten.

Het is een korte maar interessante beschrijving van het beste voordeel of aspect van jouw product dat jouw doelgroep het meest waardeert, waardoor je aanbod voor hen onmogelijk te weigeren is.

Het moet memorabel zijn voor de mensen die je wilt bereiken. Vergeet niet dat anders zijn zeldzaam is.

Klanten moeten snel en gemakkelijk kunnen zien wat je anders maakt. Als ze dat niet kunnen, gaan ze waarschijnlijk verder naar iemand die hen wel kan geven wat ze zoeken.

Betekenis USP

Inderdaad, je kunt niet alles zijn voor alle mensen. Maar het is ook waar dat je het niet hoeft te proberen! Concentreer je in plaats daarvan op één ding en wees daar de beste in.

Denk aan je favoriete restaurant: wat zijn enkele van hun kenmerkende gerechten? Als je net als de meeste mensen bent, ken je ze waarschijnlijk om een of twee dingen die ze beter doen dan wie dan ook – misschien is het hun gefrituurde kip, de best smakende pizza, of een unieke combinatie van smaken die anders is dan al het andere in de stad.

Dat is een uniek verkoopargument. Het is hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van alle anderen door zich te richten op één ding – en dat goed te doen.

USP Marketing

Unique selling points (USP’s) vormen de basis van je marketingstrategie. Het kan je helpen om je te onderscheiden van de massa, en kan worden gebruikt om een overtuigend aanbod te creëren dat de aandacht van mensen zal trekken.

Maar hoe bedenk je een unique selling point? Dat is niet eenvoudig!

Elk bedrijf denkt dat hun product speciaal en anders is, maar zeg nou eerlijk, wat voor effect heeft dit nog op jou als je dit leest:

“Wij bieden gratis verzending!”

“We hebben 24/7 klantenservice!”

“Koop nu en krijg 10% korting!”

Goh.

Uniek hoor.

Hoewel deze aanbiedingen overtuigend zijn, zijn ze op zichzelf niet speciaal. Er zijn genoeg andere bedrijven die soortgelijke aanbiedingen doen. En zonder echte USPs, zult je het moeilijk hebben om je positie in de markt te verdedigen.

Je hebt iets meer nodig dan een slimme slogan of een indrukwekkend klinkende aanbieding: Je hebt iets echt unieks over jouw bedrijf of merk nodig dat het onderscheidt van dat van alle anderen!

En als je er eenmaal achter bent wat jouw USP is, zorg er dan voor dat iedereen het weet! Plaats reclameborden om je specialiteiten aan te prijzen, voeg beschrijvingen en ontwerpen toe aan je website en sociale-mediapagina’s, en leg uit waarom je product zo geweldig is.

Waarom is een USP belangrijk

Usp: alles over unique selling point 1

In het huidige e-commerce tijdperk is het van essentieel belang om een unique selling proposition te hebben. Bedrijven gebruiken het om hen te helpen marketingstrategieën op te zetten, hun zichtbaarheid te vergroten en uiteindelijk de doelgroep in de sales funnel te krijgen.

Online marketingcampagnes zijn in opkomst door de populariteit van eCommerce websites. En bedrijven met een sterke USP hebben meer kans om potentiële leads aan te trekken dan hun concurrenten.

Hieronder vind je een uitgebreide lijst van waarom een (of meerdere) USP(s) zo belangrijk is. Laten we beginnen!

Inkomsten verhogen

Een USP helpt je op te vallen en jouw product waardevoller en onmisbaarder te laten lijken. Daarom is het zo belangrijk om er een te hebben!

Een sterke product USP biedt klanten een reden om te kopen en helpt klantenbinding te verbeteren. Door jouw product te laten opvallen ten opzichte van de concurrentie, stimuleer je je marketing en omzet.

Klantenloyaliteit

Jouw productidentiteit onderscheidt jou van je concurrentie en vertelt je markt wie je bent en waar je voor staat. Het is meer dan alleen je logo of productverpakking: het is het algehele gevoel dat jouw markt krijgt wanneer ze jouw merk zien of er interactie mee hebben.

Als je een solide en positieve productidentiteit kunt opbouwen, zal dat je al een heel eind op weg helpen om klanten aan te trekken en te behouden. En dit is hoe je marktaandeel wint: door ervoor te zorgen dat je product of dienst precies is wat mensen zoeken en hen iets te geven waardoor het nog beter is dan ze hadden gehoopt.

Goed gedefinieerde marketingstrategie

Elke goede marketing- en verkoopcampagne begint met een goed begrip van wat jouw product goed doet en wie je doelgroep is. Een algemene campagne die geen rekening houdt met deze dingen zal waarschijnlijk minder effectief zijn dan een die dat wel doet.

Je marketinginspanningen kunnen versnipperd zijn en minder kans van slagen hebben zonder een duidelijke USP. Maar als je weet wat het unieke verkoopargument van je product is, kun je een strategie ontwikkelen die is gericht op het benadrukken van die kracht en die duidelijk maakt waarom jouw product de beste keuze is voor potentiële klanten.

Betere klantenservice

Een sterke USP kan je ook helpen een beter klantenserviceteam op te bouwen. Je klantenservicevertegenwoordigers zullen beter zijn toegerust om vragen en problemen te behandelen op basis van wat jouw product het beste doet. Ze zullen ook in staat zijn om effectiever upsell en cross-sell te doen, wat leidt tot een hogere omzet.

Hoe creëer je een USP die wonderen verricht

Usp: alles over unique selling point 2

Het schrijven van je USP lijkt in zekere zin op het schrijven van een cv. Het is belangrijk om je sterke punten te benadrukken en ze in het best mogelijke licht te zetten, maar het is ook essentieel om eerlijk te zijn over wat je kunt brengen.

Hier zijn de stappen die je moet overwegen bij het schrijven van je USP:

Stap 1: Identificeer je doelgroep

Identificeer de behoeften en interesses van je potentiële klant door marktonderzoek uit te voeren. Alle informatie die je hebt verzameld zal helpen bepalen wat moet worden opgenomen in je USP en het formuleren van een aanbod dat zal resoneren met hen om zich te onderscheiden van je concurrenten.

Stap 2: Maak een lijst van de problemen die je product of dienst voor hen oplost

Je USP moet gericht zijn op hoe je product of dienst een probleem oplost of beter dan iemand anders in een behoefte voorziet van je doelgroep. Om dit te doen, begin je met het brainstormen over alle problemen die je product oplost.

Als je eenmaal een lijst met problemen hebt, denk dan na over de belangrijkste voor je doelgroep. En vraag je voor elk probleem af hoe jouw product het beter oplost dan elk ander product op de markt.

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe klanten je merk zullen zien wanneer ze een aankoopbeslissing nemen – zijn ze op zoek naar iets specifieks, of kijken ze gewoon online rond zonder een bepaald doel voor ogen te hebben? Je marketingstrategie moet worden afgestemd op het beantwoorden van deze vragen om te resoneren met potentiële kopers en hen te helpen zien hoe je product of dienst hun leven kan verbeteren of hun problemen kan oplossen.

Stap 3: Maak een lijst van alle kenmerken die je product of dienst onderscheiden

Door de markt te analyseren, kun je erachter komen wie je concurrenten zijn. Kijk naar hun producten en diensten en bepaal waarom klanten ze verkiezen boven die van jou. Wat zijn hun unique selling points? Hoe onderscheiden zij zich van andere merken? Zijn er gaten in de markt die je kunt opvullen?

Als je eenmaal hebt bepaald wie je concurrenten zijn, is het tijd om uit te zoeken wat jouw merk anders maakt. Wat is je USP? Wat onderscheidt jou van andere merken? Wat hebben klanten eraan om bij jou te kopen in plaats van bij een van je concurrenten? Hoe zullen ze weten dat ze iets beters krijgen dan wat ze elders kunnen krijgen?

Je moet begrijpen wat je concurrenten doen, hoe ze het doen, en waarom jij anders zou moeten zijn dan zij.

Stap 4: Creëer een tagline door deze kenmerken in één zin te combineren

Je USP is niet iets dat je van de ene dag op de andere moet bedenken. Het is iets dat je altijd moet proberen te verbeteren naarmate je meer te weten komt over je doelgroep en de markt waarin je opereert.

En nu je je doelgroep, het probleem dat je product oplost, en wat je uniek maakt, hebt geïdentificeerd, zou je een duidelijk idee moeten hebben van de USP van je product. Het is tijd om een tagline te maken die al deze dingen samenvat in één korte, pakkende zin.

Houd in gedachten dat je USP beknopt en gemakkelijk te begrijpen moet zijn – het moet iets zijn dat gemakkelijk kan worden gecommuniceerd in slechts een paar woorden. Je moet in staat zijn om de waarde van je product met potentiële klanten te delen.

Stap 5: Blijf je USP testen en herzien

Je USP staat niet in steen gebeiteld – het moet iets zijn dat je voortdurend test en herziet op basis van feedback van je doelgroep. Naarmate je meer informatie krijgt over wat zij willen en nodig hebben, kun je je USP verfijnen om beter aan hun behoeften te voldoen en ervoor te zorgen dat het werkt.

Stap 6: Gebruik je USP in al je marketingmateriaal

Je USP moet niet alleen een tagline of slogan zijn, maar moet in alle aspecten van je bedrijf zijn verweven, van je merknaam tot je retourbeleid.

Door je USP op alle contactpunten te versterken, creëer je een consistente boodschap die bij klanten weerklank vindt en waarmee je je kunt onderscheiden van de massa. Het is het fundament van je merk, dus zorg ervoor dat het op je website, marketingplatforms en in elke interactie met je klanten wordt vermeld.

Door je USP in elk onderdeel van je zakelijke marketing op te nemen, creëer je een sterk merk dat zich onderscheidt van de massa en waarvan klanten zullen houden.

USP Voorbeelden

Canva

Usp: alles over unique selling point 3

Hoewel concurrerende tools meer geavanceerde bewerkingsfuncties hebben, vereisen ze een steilere leercurve. Canva is daarentegen een gebruiksvriendelijke tool voor grafisch ontwerp waarmee je gemakkelijk prachtige ontwerpen kunt maken, zelfs als je geen ervaring hebt met ontwerpsoftware.

“Empowering the world to design” betekent Canva’s eenvoudige interface en uitgebreide bibliotheek van sjablonen en tools, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die professioneel uitziende ontwerpen wil maken zonder uren te hoeven besteden aan tutorials.

Dit toont aan hoe Canva een duidelijk inzicht heeft in zijn marktpositie, waardoor ze een concurrentievoordeel kunnen vinden.

Canva is succesvol omdat het zijn belofte waarmaakt: het is een eenvoudig te gebruiken platform dat prachtige resultaten oplevert. En omdat Canva zijn ontwerpsjablonen voortdurend verbetert en nieuwe functies toevoegt, weten gebruikers dat ze erop kunnen rekenen dat het platform na verloop van tijd aan hun behoeften zal voldoen.

Saddleback Leather

Usp: alles over unique selling point 4

Deze intrigerende USP laat zien hoeveel vertrouwen Saddleback Leather heeft in zijn duurzame en stijlvolle producten, gegarandeerd door een “garantie van 100 jaar”. En deze belofte heeft van het bedrijf een populaire keuze gemaakt voor wie op zoek is naar duurzame lederwaren.

Dit was een uitstekende manier voor Saddleback om zich te onderscheiden van andere lederwarenbedrijven, en het is een groot deel van het succes van het merk.

Saddleback’s toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid is verfrissend in een wereld waar de meeste consumentengoederen ontworpen zijn om regelmatig vervangen te worden. En wanneer klanten weten dat ze kunnen rekenen op Saddleback om achter zijn producten te staan, is de kans groter dat ze levenslange fans van het merk worden.

Avis

Usp: alles over unique selling point 5

Avis fakete niet, ze waren the real deal.

Avis worstelde jarenlang met de concurrentie van marktleider Hertz, maar omarmde uiteindelijk de underdog te zijn en concentreerde zich op hoe ze hun klanten beter konden bedienen.

Dit resulteerde in hun slogan, “We zijn slechts nummer 2, dus doen we beter ons best”. Het was een slimme manier om van een zwakte een sterkte te maken. En door hun streven naar uitstekende service te benadrukken, konden ze klanten voor zich winnen.

Deze USP toonde aan dat Avis bereid was toe te geven dat ze niet de beste waren, maar dat ze vastbesloten waren om de klanten een uitstekende ervaring te bieden. En deze boodschap vond weerklank bij klanten die op zoek waren naar een bedrijf dat ze konden vertrouwen.

Dit toont aan dat unique selling points omhelzen wat een dienst of product anders maakt dan zijn concurrenten. Het hoeft geen grote, gedurfde belofte te zijn die de identiteit van uw bedrijf weerspiegelt.

FedEx

Usp: alles over unique selling point 6

Wij herinneren het ons wellicht minder goed dan Amerikanen, maar voor velen van het was het een pakkende jingle, en het bracht de boodschap over.

FedEx’s unique selling point gebruikte krachtige woorden als “absoluut” en “positief” om vertrouwen te wekken in het merk en zijn belofte om op tijd te leveren.

Terwijl andere bedrijven vergelijkbare beloften doen, heeft FedEx zich weten te onderscheiden door zijn beloften keer op keer na te komen. En als gevolg daarvan zijn ze voor miljoenen klanten over de hele wereld het favoriete verzendbedrijf geworden.

Hieruit blijkt dat een USP duidelijk moet zijn, vertrouwen moet wekken en klanten moet laten zien hoe toegewijd het merk aan hen is.

Tiffany & Co.

Usp: alles over unique selling point 7

Tiffany & Co. heeft zijn merk gebouwd op kwaliteit, klasse en raffinement. En ze staan bekend om hun sierlijk bewerkte diamanten ringen, die worden gezien als een symbool van liefde en verbintenis.

Hiermee heeft Tiffany & Co. zijn USP opgebouwd met woorden en diepe emoties om creatieve manieren te vinden om zijn producten te verkopen.

Hun USP is effectief omdat het een alledaags sentiment – dat ware liefde het wachten waard is – relevant maakt voor het verlangen van ieder mens naar een perfecte verlovingsring.

Het geeft consumenten ook een idee van wat voor gevoel ze kunnen verwachten van Tiffany & Co.’s producten: een gevoel dat goed is gemaakt en zorgvuldig is doordacht, waardoor ze zich goed in hun vel zullen voelen wanneer ze hun ringen dragen of cadeau geven.

5 tips om een sterke USP te formuleren

Usp: alles over unique selling point 8

Nu je enkele voorbeelden van praktische en goed opgebouwde USP’s hebt gezien, weet je misschien al een beetje hoe je er een moet schrijven. Hier nog vijf snelle tips over hoe je een impactvolle en gedenkwaardige USP kunt maken:

1.         Bekijk de dingen vanuit het perspectief van je klant

Als ondernemer ben je misschien gefocust op je product of dienst. Misschien ben je er zo enthousiast over dat je niet meer helder kunt zien. En dat is begrijpelijk!

Maar het is belangrijk om te onthouden dat hoe goed je producten ook zijn, ze geen nut hebben als je klanten liever bij je concurrenten kopen.

Je moet je klanten altijd in gedachten houden bij het creëren van je USP. Wat zijn hun behoeften en wensen? Hoe kun je hun leven gemakkelijker maken? Door de dingen vanuit hun perspectief te bekijken, zul je in staat zijn om een USP te creëren die echt bij hen aanslaat.

2.         Voel je vrij om persoonlijk te worden

Bij het creëren van een unique selling point gaat het er niet alleen om je publiek veel informatie te geven over je product of dienst. Het gaat erom hun emoties en aandacht vast te houden.

En, als je je huiswerk hebt gedaan over je doelgroep, zou je al op de hoogte moeten zijn van hun pijntjes en problemen. Op dit punt, moet je niet bang zijn om hun emoties en aandacht te trekken door te praten over hun problemen, concepten en problemen.

Wanneer je een USP creëert, wil je dat het boeiend is, alsof je rechtstreeks met hen praat.

3.         Bestudeer het koopgedrag van je consumenten

Er zit een patroon in hoe consumenten dingen kopen. Sommige consumenten kopen iets in een opwelling, terwijl anderen er lang en goed over nadenken. En dit speelt een belangrijke rol bij het creëren van een USP die hen aanspreekt.

Als je product bijvoorbeeld een luxeartikel is, zul je de nadruk willen leggen op de kwaliteit en het vakmanschap van je product. Aan de andere kant, als je product een noodzaak is, dan zul je willen focussen op hoe het hen tijd of geld kan besparen.

Door het koopgedrag van uw klanten te begrijpen, kun je een USP creëren die meer kans heeft om bij hen aan te slaan.

4.         Blijf bij de stem van je merk

Bij het creëren van je USP is het belangrijk om trouw te blijven aan de stem van je merk. Dit betekent dat je dezelfde taal, toon en stijl moet gebruiken die je ook in al je andere marketingmaterialen zou gebruiken.

Dit is belangrijk omdat je wilt dat je USP klinkt alsof deze afkomstig is van hetzelfde bedrijf dat je klanten kennen en vertrouwen.

Als je niet zeker weet wat de stem van je merk is, kijk dan naar je website, social media-posts en al je andere marketingmateriaal. Hebben ze een consistente stijl? Zo ja, dan ben je op de goede weg.

5.         Neem de tijd

Het creëren van een USP is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt doen. Het kost tijd om je doelgroep te onderzoeken, hun behoeften en wensen te begrijpen, en iets unieks en aantrekkelijks te ontwikkelen dat bij hen aanslaat.

Overhaast het dus niet! Neem de tijd om een USP te creëren waar je echt trots op bent. Het zal immers een groot deel van je merkidentiteit uitmaken en je jarenlang vertegenwoordigen.

Als je deze tips volgt, ben je goed op weg om een indrukwekkende en gedenkwaardige USP voor je bedrijf te creëren. En onthoud, als je eenmaal je USP hebt gemaakt, zorg er dan voor dat je het zo veel mogelijk promoot!

Hoe je je USP overbrengt

Usp: alles over unique selling point 9

Omdat technologie de manier van zakendoen drastisch heeft veranderd, is het gemakkelijker dan ooit om je boodschap uit te dragen – maar des te meer reden om een solide unique selling proposition te hebben.

Hier zijn enkele manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je USP wordt gezien en gehoord:

– Sociale media: Tegenwoordig is het hebben van een solide aanwezigheid in de sociale media belangrijk voor elk bedrijf. Je kunt meer klanten bereiken en ze ook op een persoonlijk niveau betrekken.

En om het meeste uit je tijd op deze sites te halen, kun je overwegen om samen te werken met influencers die op één lijn liggen met jouw waarden. Zij kunnen je helpen jouw product of dienst te promoten door het te delen met hun volgers.

– Content schrijven: Content marketing is een geweldige manier om je boodschap te delen en nieuwe klanten aan te trekken. Door het creëren van blog posts, video’s, infographics, of andere vormen van inhoud, kun je potentiële klanten laten zien waarom je product of dienst de beste oplossing is voor hun probleem.

– Website: Je website is vaak de eerste indruk die potentiële klanten van je bedrijf zullen hebben. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je website je merk en USP goed weergeeft.

Zorg ervoor dat je website duidelijk, beknopt en gemakkelijk te navigeren is. En zorg ervoor dat je USP prominent op de homepage staat!

– Reclame in gedrukte media: Zelfs in het digitale tijdperk, kan gedrukte reclame nog steeds een krachtig marketinginstrument zijn. En als je van plan bent om een gedrukte advertentie te plaatsen, zorg er dan voor dat je je USP vermeldt!

Met behulp van deze strategieën kun je ervoor zorgen dat je USP wordt gezien en gehoord door potentiële klanten. Vergeet niet om het duidelijk, beknopt, en in lijn met je merk te houden.

Conclusie

Een sterke USP is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van elk bedrijf. Het kan je helpen nieuwe klanten aan te trekken je u te onderscheiden van je concurrenten. En wanneer je je USP creëert, zorg er dan voor dat deze in lijn is met de stem van je merk en de problemen van je doelgroep aanpakt.

En tot slot, promoot je USP zo veel mogelijk! Gebruik sociale media, content marketing, en zelfs gedrukte reclame om het woord eruit te krijgen.

Wij bij Illustrify kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een sterke USP voor jouw bedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van marketingmaterialen die zowel creatief en effectief zijn – we zullen zeker de aandacht trekken van je doelgroep.

En we zijn experts in SEO web design, dus je kunt er zeker van zijn dat potentiële klanten je website zullen zien. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Laten we samenwerken om een USP te creëren dat je bedrijf zal doen bloeien!

Gerelateerde artikelen

Wat is een Sales Funnel: het Belang en Hoe je er Een Maakt

USP: Alles over Unique Selling Point

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00